Kinderopvang CJG Schoonhoven
Jeudsportfonds en Jeugdcultuurdfonds intermediair Bereken uw bijdrage Nieuws

BSO kinderen maken Kroonluchters

Alle flessen verzamelen!
In september vindt tussen 15 en 25 september in Schoonhoven Licht op de Linie plaats, waarmee Schoonhoven als een van de 11 vestingsteden van de Oude Hollandse Waterlinie voor het voetlicht wordt gebracht. Onderdeel daarvan is dat op enkele avonden boven de Haven dan 6 tot 10 versierde en verlichte kroonluchters komen te hangen.

Op de BSO gaan we in en na de vakantie, in groepjes kroonluchters van plastic flessen maken. We gaan deze plastic flessen van binnen of van buiten verven, met glitters versieren, vullen met gekleurde folie, lintjes, strijkkralen, rietjes, snippers uit cadeauverpakking en nog heel veel meer. Ook komt er verlichting in de kroonluchter.
 
Om deze kroonluchters van plastic flessen te maken, vragen we uw hulp. Wat hebben we nodig? Per kroonluchter wel zo’n 100 flessen: kleintjes van 33 cl of een halve liter, maar ook van 1 en van 1,5 liter. Ook plastic melkflespakken zijn prima geschikt. Wilt u die mee gaan sparen? U kunt ze inleveren op de groep van uw kind.
Om u een idee te geven hoe het eruit komt te zien, kunt foto’s bekijken van versierde flessen en van een kroonluchter in wording. p de facebook pagina van de Oude Hollandse Waterlinie via onderstaande link.
www.facebook.com/Ontdek-de-Oude-Hollandse-Waterlinie-663998020394157/?fref=ts

Via onze eigen facebook pagina en website houden wij u natuurlijk ook op de hoogte.fles

Achtergrondinformatie
Waarom kroonluchters? Deze verwijzen naar de Gouden Eeuw, naar de pracht en praal uit die tijd. De Gouden Eeuw was namelijk een eeuw waarin het Nederland voor de wind ging, en andere landen jaloers waren op onze rijkdom. Voor enkele landen was dat reden om ons aan te vallen. O.a. trokken Franse soldaten ons land binnen. Een van de manieren om hen te verslaan was om dijken door te steken en zo grote stukken weiland onder water te zetten. Dit gebeurde tussen Gorinchem en Muiden. Deze manier van oorlog voeren is later bekend geworden onder naam de Oude Hollandse Waterlinie. Met het onder water zetten van een brede strook land is het Franse leger verslagen. Met enkele 3- minuten filmpjes hoor en zie je over deze bijzondere tijd: www.ontdekdewaterlinie.nl/filmpjes.
Behalve kroonluchters in Schoonhoven worden in de laatste 2 weekenden van september enkele gevels van oude panden aangelicht, kanonnen en bomenrijen op of nabij de vestingwallen en vinden wandelingen in de schemering plaats. Ook treedt in het Zilvermuseum op Open Monumentendag het Prinsenkwartet (klassieke muziek) op.